سوالات متداول

سوالات متداول

برخی از رایج ترین پرسش هایی که ممکن است از ما بپرسید را اینجا پاسخ داده ایم

فرکانس یا بسامد چیست؟

فرکانس یا بسامد واحد اندازه گیری و مقیاسی برای امواج رادیویی است. رقم فرکانس یا بسامد یک رادیو به معنای فرکانسی است که رادیوی مورد نظر بر روی آن فرکانس عمل ارسال و یا دریافت پیام ها را انجام می دهد. برای مثال فرکانس ۴۶۲ مگاهرتز

کانال چیست؟

یک فرکانس مشخص برای انجام عمل ارسال و دریافت، به طوریکه جهت برقراری ارتباط با یک یا چندین رادیوی مختلف که در پوشش برد یکدیگر قرار دارند لازم است تا فرکانس یا کانال ارتباطی همه آنها یکسان و مشابه تنظیم شود.

سازمان تنظیم مقررات چه کاری می کند؟

برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با این سازمان اینجا را کلیک کنید

سرویس ها رادیویی چه هستند؟

سرویس های رادیویی در حقیقت قالب های فنی و قانونی برای استفاده اصولی از امواج رادیویی هستند، این سرویس ها از طرف مراجع قانونی متولی برای کاربرد های مختلفی تعریف و ارائه می شوند. برای مثال سرویس رادیویی دریایی مخصوص استفاده کشتی ها، قایق ها و شناور ها است و سرویس رادیویی خانوادگی مختص استفاده های  شخصی میان گروه های خانوادگی و دوستان است.

تداخل رادیویی چیست؟

تداخل از ارسال امواج رادیویی بر روی امواج رادیویی دیگرکه یا تقریبا فرکانسی نزدیک به هم دارند و یا توان خروجی بالاتری دارند و یا هردو ایجاد می گردد. تداخل ممکن است ناخواسته یا از روی عمد انجام گیرد. برای مثال در صورتیکه شما با یک یا چند تن از دوستانتان در محدوده ای معین در حال مکالمه با یک رادیوی خانوادگی باشید، ممکن است شخص ثالثی (ناشناس) که در همان محدوده و در حوالی منطقه برد شما با یک رادیوی خانوادگی دیگر کار می کند قادر باشد تا با آگاه شدن از مشخصات ارتباطی شما همچون کانال (فرکانس) و کد کاهش تداخل و تنظیم این مشخصات بر روی رادیوی خود، به اصطلاح روی کانال شما آمده و مکالمه شما را مختل نماید. بدین گونه که با ارسال پیام های مختلف بر روی کانال ارتباطی شما و یا ایجاد نویز عملا کانال شما را مشغول نموده و مانع از برقراری ارتباط درست میان شما و گروه دوستان شما شود. در این حالت شخص مذکور برای شما تداخل عمدی ایجاد می نماید.

یک رادیوی دوطرفه چیست؟

رادیو دوطرفه رادیویی است که علاوه بر دریافت امواج رادیویی تعیین شده قادر است تا عمل ارسال بر روی همان فرکانس ها را نیز انجام دهد. برای مثال یک رادیوی خانوادگی یک نوع رادیویی دوطرفه و یک رادیویی موج FM  خانگی یک نوع رادیوی یکطرفه به شمار می رود.

ارتباط یک طرفه چیست؟

ارتباط رادیویی که در آن در هر لحظه از ارتباط تنها یکی از طرفین ارتباطی قادر به ارسال پیام بوده و طرف یا طرفین مقابل تنها ناچار به شنیدن و دریافت پیام مذکور خواهند بود و تا هنگامی که عمل ارسال توسط فرستنده پیام پایان نیافته است دیگران قادر به ارسال پیام نخواهند بود.

ارتباط نیمه دو طرفه چیست؟

نوعی از ارتباط یکطرفه است که در آن فرکانس های مورد استفاده در عمل ارسال و دریافت یکسان نیستند و متفاوت می باشند.

ارتباط تمام دو طرفه چیست؟

نوعی از ارتباط رادیویی مشابه ارتباط تلفنی است که طی آن علاوه بر یکسان نبودن فرکانس های  ارسال و دریاف کاربران می توانند تا به صورت همزمان ( هر دو ارسال و همزمان هر دو دریافت) با یکدگر مکالمه نمایند مثال قابل درک و ساده از این نوع ارتباط یک ارتباط ساده بوسیله تلفن سیم دار یا بدون سیم معمولی است که در آن طرفین قادرند تا همزمان با یکدیگر مکالمه نمایند.

برد یک رادیوی دوطرفه به چه چیزی بستگی دارد؟

برد یا رنج یک رادیوی دوطرفه به عوامل متعددی بستگی دارد. ازجمله موارد موثر در برد یک رادیو به شرح زیر است:

  1. باند و فرکانس: یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار بر روی برد یک رادیو باند و فرکانس رادیو است.
  2. توان خروجی رادیو: توان خروجی رادیو که معمولا با واحد (وات) مورد سنجش قرار می گیرد و با علامت یا حرف W  نمایش داده می شود، یکی از عواملی است که رابطه مستقیم با برد یک رادیو دارد بدین معنا که تقریبا هر چه توان رادیو بالا تر باشد برد آن نیز بیشتر است.
  3. محیط مورد استفاده: وجود موانع کمتر مطلوب تر است.
  4. طول آنتن دستگاه: عامل مهم دیگری در افزایش برد یک رادیو به شمار می آید بطوری که با افزایش ارتفاع و تا حدودی طول آنتن دستگاه برد رادیو نیز افزایش می یابد. باید توجه شود که طول آنتن به معنای درازای میله یا سیم آنتن است در حالیکه منظور از ارتفاع آنتن معمولا ارتفاع محل نصب آنتن است. برای مثال ممکن است آنتنی به طول یک متر بر روی پشت بام یک ساختمان دو طبقه و بر فراز دکل آن نصب شود در این حالت طول آنتن برابر یک متر و ارتفاع آن برابر ۸ متری از سطح زمین است.

سرویس رادیویی خانوادگی چیست؟

سرویس رادیویی متحرک عمومی چیست؟

رادیو های باند شهری چیست؟

این رادیو ها نوعی رادیوی دوطرفه و مخصوص نصب در خودرو و یا ایستگاه مرکزی هستند و اغلب بر مبنای استاندارد های فنی تعیین شده هر کشور از جمله توان و تعداد و فرکانس کانال مشخص بوده و غیر قابل تغییر می باشند.

PMR 446 چیست؟

یک سرویس رادیویی مشابه سرویس رادیویی خانوادگی و بدون نیاز به مجوز است ودر واقع یک استاندارد اروپایی برای رادیو های خانوادگی است.

آیا رادیو های مخصوص یک نوع سرویس رادیویی خاص می تواند دیگر فرکانس ها را نیز ارسال و دریافت نماید؟

خیر، چراکه اگر یک سرویس رادیویی دارای باندها و فرکانس های مشخص و ثابتی است، تجهیزات و رادیوهای تولید شده مخصوص آن سرویس فقط و فقط در باندهای تعیین شده فعالیت می کنند و قادر به ارسال و دریافت امواج بر روی فرکانس های دیگر خارج  از باند معیین نخواهند بود. برای مثال یک رادیوی باند شهروندان تنها بر روی فرکانسهای تعیین شده کار می کند نه باند ها و فرکانسهای دیگر.

چرا بوسیله یک رادیوی معمولی خانگی (گیرنده FM) نمی توان دیگر باند ها و فرکانس ها را دریافت نمود؟

خیر، چراکه اگر یک سرویس رادیویی دارای باند ها و فرکانس های مشخص و ثابتی است، تجهیزات و رادیوهای تولید شده مخصوص آن سرویس فقط و فقط در باندهای تعیین شده فعالیت می کنند و قادر به ارسال و دریافت امواج بر روی فرکانس های دیگر خارج  از باند معیین نخواهند بود. برای مثال یک رادیوی باند شهروندان تنها بر روی فرکانسهای تعیین شده کار می کند نه باند ها و فرکانسهای دیگر.

آنتن چیست؟

آنتن معمولا میله فلزی است که بخش مهمی و جدایی ناپذیر در سیستم های فرستنده و گیرنده می باشد و قابلیت انتشار امواج ارسالی و دریافت امواج دریافتی را دارا می باشد.

ایستگاه مرکزی یا مبنا چیست؟

مرکز اصلی یک شبکه رادیویی را تشکیل می دهد که شامل تکرار کننده ها رادیو های دوطرفه ثابت با توان بالا و سیستم های کنترل کننده خودکار یا انسانی هستند.

کلید مانیتور چیست؟

کلید مانیتور قابلیتی است که به کاربر اجازه می دهد تا در صورتیکه کانال مورد استفاده وی بواسطه کد گذاری میان چندین گروه از کاربران به اشتراک گذارده شده است (استفاده کاربران از یک کانال مشابه اما با کد های کاهش تداخل متفاوت) برای لحظاتی موقتاً کد گذاری را غیر فعا نموده تا وضعیت کا نال را از نظر مشغول یا آزاد بودن مورد بررسی قرار دهند. گفتنی است هنگام انجام عمل مانیتورینگ هر گونه مکالمه و فعالیتی که بر روی کانال مورد نظر  و بر روی هر یک از کدهای کاهش تداخل توسط کاربران دیگردر حال انجام باشد شنیده می شود و این در حالیست که با فعال بودن کد های کاهش تداخل بر روی یک کانال تنها مکالماتی شنیده خواهد شد که بر روی همان کد دستگاه مورد استفاده تنظیم شده باشد

تایمر یا زمان سنج قطع خودکار مدار ارسال چیست؟

مدار الکترونیکی رایوهای دوطرفه معمولاً در برابر عمل ارسال به صورت پیوسته و مدت زمان زیاد حساس و آسیب پذیر می باشند بنابر این کار خانه سازنده معمولاً یک مدت زمان خاص را برای قطع مدار ارسال برای چند لحظه پیش بینی می نماید که این زمان معمولاً بابر ۶۰ ثانیه یا یک دقیقه است

رابط دست آزاد چیست؟

نوعی هد ست یا هندز فری است که به کمک آن می توان بدون در دست گرفتن رادیو دستی مکالمه نمود.

کلید PTT یا ارسال چیست؟

این کلید همان دکمه ارسال پیام است که می بایست در هنگام صحبت فشرده و نگاهداشته شود و پس از اتمام صحبت رها شود.

سیستم فعال سازی صوتی یا VOX چیست؟

سیستم فعال سازی صوتی یا VOX سیستمی است که کابران رادیو های مجهز به آن را قادر می سازد تا بوسیله استفاده از یک رابط صوتی (گوشی و میکروفون مخصوص) بدون نیاز به فشردن کلید ارسال و تنها با شروع به صحبت در میکروفون رابط، عمل ارسال را آغاز و خاتمه دهد.

نمایشگر اشغال بودن کانال چیست؟

این ویژگی که معمولا بواسطه تعبیه یک چراغ نمایشگر در رادیو ایجاد می شود، کاربر را از وضعیت و چگونگی کانال از نظر مشغول بودن یا آزاد بودن (خالی از تبادل پیام) آگاه می نماید.

اسکن کانال چیست؟

هر دستگاه رادویی ممکن است دارای چندین کانال متفاوت از یک یا دو کانال تا ۱۰۰۰ کانال نیز باشد. در مواقعی که کاربر بخواهد کانال های دستگاه را از نظر فعال یا غیر فعال بودن آزمایش و یا مخاطب یا کانال خاصی را از میان کانال های موجود بیابد از عمل اسکن یا جستجوی کانال ها استفاده می کند. در این حالت دستگاه تمامی کانال ها را از نظر مشغول و یا آزاد بودن مورد بررسی قرار داده و به اطلاع کاربر می رساند  جهت اطلاع بیشتر می توانید به بخش اسکنر ها مراجعه کنید.

اسکن یا جستجوی برنامه ریزی شده چیست؟

اسکن یا جستجوی برنامه ریزی شده به کاربران امکان می دهد تا از میان کانال های موجود دستگاه خود برخی از آنها را جدا گانه در لیستی قرار داده و در مواقع لزوم عمل جستجو را تنها در میان کا نال های مورد نظر انجام دهد.

چراغ هشدار شارژ باطری چیست؟

این چراغ یک نمایشگر است که وضعیت شارژ و ذخیره باطری را به اطلاع کاربر می رساند بطور مثال هنگامیکه شارژ باطری رو به اتمام است به طور خاصی چشمک می زند و یا تغییر رنگ می دهد که برای هر رادیو متفاوت است و باید به دفترچه راهنمای استفاده از آن مراجعه شود.

طول عمر باطری چیست؟

طول عمر باطری مدت زمانی است که باطری معمولی و یا قابل شارژ در آن دوره زمانی در بهترین شرایط و با مناسب ترین کارایی عمل می کند چنانکه پس از پایان این مدت باطری دستگاه نیاز به شارژ مجدد و یا تعویض خواهد داشت. تعیین مدت زمان دقیق طول عمر باطری یک رادیو کار دشواری است زیرا این موضوع به موارد متعددی بستگی دارد که از جمله می توان به توان خروجی / نوع باطری / میزان دریافت پیام / میزان ارسال پیام و غیره اشاره کرد.

اما معمولا عمر باطری ها را در حالتی به نام ۵/۵/۹۰  می سنجند به طوریکه وقتی عنوان می گردد که طول عمر باطری یک رادیو در حالت ۵ / ۵ / ۹۰  مثلا ۸ ساعت است بدین معنی است که: این مدت زمان بر حسب عملکرد پیش فرض و بصورت ۵% درصد کل مدت عمل ارسال و ۵% درصد کل مدت عمل دریافت و ۹۰% درصد باقی مانده در حالت آماده باش ( نه دریافت و نه ارسال ) گذرانده می شود. بنابر این هرچه این پیش فرض تغییر نماید الگوی مصرف انرژی باطری نیز دچار تغییر خواهد شد.

باطری قابل شارژ چیست؟

نوعی از باطری هاست که قابلیت شارژ مجدد دارند و پس از اتمام و مصرف انرژی آنها می توان به کمک شارژ های مخصوص آنها را دوباره شارژ و مورد استفاده قرار داد.

نمایشگر شاخص باطری چیست؟

این نمایشگر نشان دهنده میزان شارژ تقریبی باطری یک رادیو می باشد که ممکن است از دو یا سه یا چند تکه مختلف تشکیل شده باشد. که تقریبا بیشتر بودن تکه ها تشکیل دهنده آن کمک بیشتری به کاربر در درک زمان تقریبی تمام شدن شارژ باطری می نماید.

سیستم خاموش کننده خودکار رادیو چیست؟

این سیستم در مواقعی که یک رادیو برای مدت قابل تنظیمی بدون استفاده (نه ارسال و نه دریافت) روشن می ماند به طور خودکار رادیو را خاموش می نمایید.

صفحه نمایشگر کریستال مایع روشن شونده چیست؟

این صفحه معمولا جهت تسهیل در کابرد رادیو در آن تعبیه می شود و قادر است تا اطلاعات مربوط به عملکرد رادیو را نمایش دهد از جمله کانالی که کاربر انتخاب نموده و یا کد منتخب و یا میزان ولووم صدا و غیره. در صورتیکه این نمایشگر دارای چراغ پشت صفحه نیز باشد به کابر کمک می نمایید تا در هنگام شب یا محیط های کم نور براحتی بتواند صفحه نمایشگر را بخواند.

تن شنیداری دریافت پیام چیست؟

این تن یک صدای زنگ یا ملودی صوتی است که کابران دارای رادیو های مجهز به این ویژگی را قادر می سازد تا بتوانند چند لحظه پیش از دریافت یک پیام رادیویی از رسیدن آن بوسیله شنیدن این صوت آگاهی یابند.

کال تن چیست؟

این تن یک صدای زنگ یا ملودی صوتی است که معمولا برای آگاه سازی طرف یا طرفین مقابل پیش از ارسال پیام به کار می رود.

تن شنیداری هشدار اتمام شارژ باطری چیست؟

این تن یک صدای زنگ یا ملودی صوتی است که هنگام رو به اتمام بودن ذخیره شارژ باطری به کاربر هشدار می دهد تا کابر با شنیدن این صدا متوجه روبه اتمام بودن شارژ باطری رادیوی خود شده و نسبت به شارژ یا تعویض باطری اقدام کند.

شماره گیری و ارتباط تلفنی درشبکه های ارتباط رادیویی چگونه ممکن است؟

این ویژگی به کابران یک شبکه رادیویی کمک می کند تا بتوانند به کمک رادیو های متحرک خود اعم از دستی یا خودرویی علاوه بر تماس رادیویی میان رادیوهای موجود در شبکه، با شبکه های تلفن شهری اعم از تلفن ثابت یا تلفن همراه تماس ردایو- تلفنی برقرار نمایند. این کار به کمک یک مودم رابط خط تلفن که در ایستگاه مرکزی و به رادیوی مرکزی یا تکرار کننده آن متصل می شود انجام می گیرد. گفتنی است رادیو هایی می توانند از این قابلیت شبکه استفاده کنند که یا دارای صفحه شماره ارقام بوده و یا دارای حافظه ذخیره شده برای شماره گیری خودکار باشند.

جک متعلقات چیست؟

محل اتصال فیش یا سیم لوازم جانبی رادیو ها از قبیل هد ست یا گوشی و یا بلندگو/ میکروفون و یا رابط فعال سازی صوتی می باشد.